”Ta det inte så hårt, han menar ju inget illa”

 

Ett år efter metoo-uppropen är det många som frågar sig om det egentligen blev någon förändring.  Vågar vi berätta nu om ovälkomna närmanden – och blir det i så fall några konsekvenser?

 

Läs mer >>>

Påve Franciskus – en förändringsledare

 

Många har häpnat över den nye påvens öppna och varma sätt att tala om människor som gått igenom skilsmässa, tvingats till aborter eller lever i samkönade förhållanden.

 

Läs mer >>>

Syrien – ett exempel på klimatkrisen?

 

Jag tänker på den extrema torkan som drabbade stora delar av Syrien för några år sen. Att det nästan inte regnade i Syrien under fyra år mellan 2006 och 2010.

 

Läs mer >>>

Efter Utøya

 

Bilderna lämnar mig inte. Ön från ovan med ungdomarna på väg att fly ut i vattnet. Deras ankomst till fastlandet, ropen och gråten. Scenerna som klöv vår sommar mitt itu och skapade ett före och ett efter.

 

Läs mer >>>

Medelhavet – en begravningsplats?

 

Det finns bilder i nyhetsflödet som snabbt flimrar förbi och andra som dröjer sig kvar. En bild som inte lämnar mig i fred är den från hangaren på ön Lampedusa i Medelhavet. 280 likkistor på en och samma plats.

 

Läs mer >>>

Empati – ledarskapets nyckel

 

Ropen på etik och moral i näringsliv och organisationer hörs överallt just nu. Det kan ses som ett tecken på en andlig bristvara i samhällskulturen.

 

Läs mer >>>

Den andliga natten

 

Utåt sa hon: Gud är överallt och i allt och vi är hans barn.

I sitt hjärta kände hon: Gud, min Gud, varför har du övergett mig?

 

 

Läs mer >>>

Religion en tillgång eller ett problem?

 

Men svara på frågan, sa min bordsgranne. Anser du att religion är en tillgång eller ett problem i det moderna samhället?

 

 

Läs mer >>>

Om livets allvar

 

Politik som underhållning – är det bra? Frågan kom från en kollega som hade stått i Visby under Almedalsveckan och sett på inspelningen av SVT:s partiledarintervjuer.

 

Läs mer >>>

Mitt möte med Omar Mustafa

 

Första gången jag mötte Omar Mustafa var i en dialoggrupp för muslimer och kristna från Mellanöstern. Det är människor som har växt upp i Sverige med berättelser om varandra som svurna fiender.

 

Läs mer >>>

Barack Obamas inre resa

 

I boken ”Min far hade en dröm” beskriver Barack Obama sitt livs kanske viktigaste resa. Den går inte utåt i världen. Utan inåt mot det egna livet och ursprunget. Den resa som ofta beskrivs som den längsta resan.

 

Läs mer >>>

Hur blir kyrkan en samhällskraft?

 

Hur blir kyrkan en samhällskraft? En resurs för sökande människor? Hur kommer man igenom muren av sammanträden, planeringsmöten och alla ”måsten” som står i vägen för genuina möten på gator och torg?

 

Läs mer >>>

Vad är det som driver Roy Andersson?

 

I år kom boken ”Vår tids rädsla för allvar” i nytryck,  nästa  existentiella filmprojekt och i början av hösten gjorde Museum of Modern Art i New York en utställning över alla hans verk, inklusive reklamfilmerna.

 

Läs mer >>>

Vad tänker du på, Maria?

 

Reflektion vid Anders Widoffs

Mariaskulptur i Uppsala Domkyrka

på Marie Bebådelsedagen 2007.

 

Läs mer >>>

 

 

epost: lisbeth@transverba.com

telefon: 070 6517898

 

 

© TransVerba AB 2024