Mina tankar för dagen

 

Hur många blodtörstiga rävar

har det varit i hönshuset?

 

Jag läser med stigande förvåning veckans avslöjande om det som nu kallas Europas största skattestöld i modern tid. Jag tänker förstås på de så kallade Cum ex-filerna som granskats av ett stort antal medier i 12 länder inklusive Sverige. Det är en gedigen undersökning som visar att en grupp högprofilerade skattejurister, advokatbyråer och finansinstitut tillsammans med världens största banker har lagt beslag på ofattbara summor av Europas skattemedel. Det talas om över 70 miljarder kronor i minst sex europeiska länder och svindeln har pågått i minst ett decennium. Det är ingen vanlig skatteplanering de har ägnat sig åt – utan en sinnrik affärsmodell som bara har gått ut på att plundra allmänna medel i vinstsyfte.

Ren och skär girighet alltså! Vad är det för människor som gör på det sättet? En av dem träder faktiskt fram i rapporten och berättar hur han blev en storsvindlare i nätverket för ”kritstrecksrandig, organiserad brottslighet”. Mannen är en tysk toppadvokat som har funnits med i den inre kärnan och som nu, efter avslöjandet, har bytt sida och vill samarbeta med utredarna för att förhoppningsvis slippa fängelsestraff. Han vill vara anonym och uppträder maskerad och under täcknamn när han möter journalisterna.  Det är han som säger att ”vi var blodtörstiga rävar som hade kommit in i hönshuset. Hönshuset var staten med sin statskassa och hönshusets dörr stod på vid gavel…”

Det var just girigheten som drev honom. Han beskriver den som en känsla av att aldrig få nog. ”Tänk dig”, säger han, ”att du sitter i första klass på ett flygplan och njuter av att du kan unna dig det. Så kliver du av planet och möter din affärskollega. Och han har just landat med sitt privata jetplan.”

Men han säger också att girigheten bara är början – för efter ett tag blir pengar alltmer abstrakta figurer. Då handlar det inte längre om att tjäna en eller flera miljoner till, utan om tävlingen och spänningen  i affärerna. Själv hade han blivit alltmer arrogant och överlägsen – tittat ned från sitt kontor i skyskrapan på de myrlikande människorna på gatan och tänkt: Det är vi som är smarta och ni där nere – ni är bra dumma!

Det är nästan kusligt att lyssna på hans berättelse. Att komma så nära ett moraliskt haveri i en människas liv. Tänk om det skulle hända mig också? Hur skyddar jag mig från att bli offer för min egen girighet? Jag har inte svaret på det men jag vet är att moralisk utveckling bygger på att vi har förmåga till inlevelse och medkänsla med andra människor. Om vi stänger av kontakten med andra så förstår vi inte heller varför vi ska bidra till det gemensamma – det som skatterna går till, som t ex förskolor, universitet, sjukvård eller annat.

Det är verkligen sorgligt att så stora gemensamma värden har gått förlorade i Europa. Men hoppfullt mitt i allt är ändå att vi har fria medier som har kraften att avslöja rävarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med ledord som mod, mognad och strategisk professionalism tecknar författarna, Iréne Lind Nilsson och Lisbeth Gustafsson, bilden av ett optimalt ledarskap i en turbulent värld.

Öppen och ärlig kommunikation skapar tillit och mening i förändringsprocessen.  Det förutsätter känslomässig mognad hos ledaren – den som ska driva förändring i det yttre måste kunna hantera osäkerhet i sitt inre.

I boken får läsaren också en översikt över fallgropar i förändringsarbeten, en historisk tillbakablick på ledarrollen - är det så att varje tid och situation kräver sitt eget ledarskap?

En inblick ges också i sambandet mellan omvärldsförändringar, organisatoriska förutsättningar och ledarskapets kärna.

 

 

 

(Tankar för dagen hösten 2018)

 

 

epost: lisbeth@transverba.com

telefon: 070 6517898

 

 

© TransVerba AB 2019